Wat is Judo?

Judo is een verdedigingssport die zowel het lichaam als de geest traint.

Tijdens wedstrijden wordt rekening gehouden met leeftijd, gewicht en geslacht, maar op training wordt met iedereen samen getraind met wederzijds respect voor elkaar.

Op deze manier kan iedereen voldoende en efficiënt oefenen, en het bevordert ook het  samenwerken om een doel te bereiken.


Judo ontstond in Japan en betekent "zachte weg", en werd rond 1882 ontwikkeld door Jigoro Kano.

Vanuit zijn minder positieve ervaringen met andere en vooral gewelddadige gevechtssporten, ontwikkelde Jigoro Kano een nieuwe verdedigingsport. Deze sport richtte zich niet meer op het volledig uitschakelen van een tegenstander, maar vooral op efficiëntie en de mogelijkheid tot kampen zonder dat letsels centraal staan. Daarvoor vertrok Kano steeds vanuit twee basisprincipes die nog steeds centraal staan in het Judo:

~   Seiryoku Zenyo en Jita Kyoei  ~

Seiryoku Zenyo (maximum efficiëntie met minimale inspanning) kan worden toegepast op alle soorten activiteiten en het betekent het volledig inzetten van de fysieke en spirituele energie om een bepaald doel te bereiken. In judo is dit het principe waarop aanval en verdediging zijn gebaseerd. Het idee om energie op de meest efficiënte manier gebruiken, is één van de centrale leerstellingen in het judo, maar is dus evengoed van belang voor andere doelen die men in het leven wil bereiken.

Jita Kyoei (algemeen welzijn voor iedereen) houdt in dat door elkaar te helpen en onzelfzuchtig te handelen, de ganse groep harmonieus en als een eenheid gaat opereren. Zo kan ook de groep zijn energie maximaal benutten.

Respect, harmonie tussen geest en lichaam, controle en oefenen. Dit maakt judo tot een ideale sport voor jong en oud, aangezien de geestelijke en fysieke voordelen ook in het dagelijkse leven kunnen gebruikt worden.